A minőség menőség!

Menőség-e a minőség? Naná!

Meggyőződésem, hogy mindannyiunk életében van valami, ami kiemelt figyelemnek örvend: egy hobbi, sport, az autónk, a kertünk, táplálkozásunk, öltözködésünk, vagy az esküvőnk. Ezzel a számunkra fontos dologgal kapcsolatban vagy már megtanultuk, hogy értelmetlen a spórolás, vagy máig fizetjük a tanulópénzt minden egyes alkalommal, amikor kitaláljuk, hogy majd megoldjuk okosba’, aztán a következő pillanatban már meg is bánjuk. Ahogy a gitáros kolléga mondaná: „Az olcsó drága!” És valóban! Az olcsó a legdrágább! Ha valamiből az olcsóbbat veszed, idővel meg fogod bánni, szenvedni fogsz vele és végül meg fogod venni a minőséget! Ha lecseréled, de nem a legjobbra, újra meg fogod bánni! A köztes állapot mind-mind elfecsérelt idő és pénz.  

Velem több ilyen eset is történt és nagyon megbántam. A dobos kolléga ide illő mondása pedig: „Aki hülye, szenvedjen!”

Egy konkrét esetről szeretnék beszámolni, arról, ami a hivatásom miatt réges-rég evidenciává kellett volna váljon, ennek ellenére évekig küzdöttem önmagammal és a “kicsinyességemmel”.

Hosszú próbálkozás után, 10 évvel ezelőtt lehetőségem volt megvenni életem legjobb basszusgitár erősítőjét. Annak ellenére, hogy idén lesz 30 éve, hogy a hangszeremmel foglalkozom, nem vagyok egy technikai guru. Nálam az az erősítő az etalon, amibe amint bedugom a kábelt, tökéletesen szól. Lehet vele utána kísérletezgetni, ha éppen nincs jobb dolgom, de a legcsekélyebb beavatkozás nélkül is hoznia kell az elvárt sound-ot. Na ez ilyen volt. Élmény volt rajta játszani és nemcsak a hangszíne miatt, brutális teljesítménnyel is rendelkezett. Amikor megláttam rajta az árcédulát, ökölbe szorult az arcom, de egyrészt jól is ment akkoriban, másrészt arra már rég rájöttem, hogy a minőséget meg kell fizetni, még ha nemis feltétlen a legdrágább a legjobb.

Aztán úgy alakult az életem, hogy 5 éven át csak külföldön fellépő zenekarokban játszottam, ahol a hangszeren kívül mindent alám toltak, szegény erősítőm meg kihasználatlanul állt a sarokban. Az árát is hasznosítani tudtam egy új basszusgitár megvásárlásánál, így hát eladtam azzal a döntéssel, hogy ennél rosszabbat soha! Természetesen ahogy teltek az évek és érezhetően közeledett a külföldön zenélés vége, felmerült az is, hogy kelleni fog egy új cucc, de csak hogy nagyobb legyen az anyagi bukás iránti kísértés, nem volt annyi pénzem, hogy gondolkodás nélkül megvegyem a korábban használt típust. Elkezdődött hát a jó öreg majd megoldom okosba’… Azt azért nem mondanám, hogy vackokat vásároltam volna, de mivel tökéletesen tisztában voltam vele, mire vágyom, bármi került hozzám, csak köztes megoldásnak volt jó. Használtam őket pár hétig, vagy hónapig, majd szépen egymás után kerültek fel a netre – türelmem nem lévén kivárni a jó vásárlót – igencsak nyomott áron. Ha így utólag belegondolok, csak abból, amit buktam az eladások során, meg tudtam volna venni álmaim erősítőjét, sőt! Hiába próbálkoztam és pazaroltam el rengeteg pénzt, a végeredmény egy ugyanolyan kedvenc lett, ugyanannyi pénzért, mint annak idején.

Miért mesélem el ezt egy olyan oldalon, ahová senki nem erősítőt venni lép be? Azért kedves olvasó, mert vannak területek, ahol már megtapasztaltad, hogy így van ez. Vannak olyanok is, ahol ugyan még nem tapasztaltad meg, mégis tudod. Nem fogtok zacskós levest szervírozni az esküvőn, csak mert úgy reklámozzák, hogy olyan, mint a nagyi főztje. Nem olyan. Nem fogjátok a menyasszonyi ruhát a gardróbotokból kiválasztani. Nem fogtok megkérni valakit a násznépből, hogy fotózza végig a ceremóniát a telefonjával. Hát ne cseréljétek le az élőzenét sem olyan megoldásokra, amelyekről a lelketek mélyén az első pillanatban tudjátok, hogy nem üti meg az általatok igényelt minőséget! És tudjátok, miért ne?! Két okból se ne! Az egyik, hogy Ti és a násznép is egyetlen dologra fog emlékezni évek múlva: arra, hogy mekkorát bulizott! A másik – és ez az, ami igazán fontos: erősítőt bármennyit lehet venni, maximum buksz rajta valamennyi pénzt, röhögsz egyet magadon és keresed a következőt.

Esküvőd viszont ez az egy lesz egész életedben!

Berkesi Alex

Legjobb basszusgitár erősítő tulajdonos

Figyeld az oldalunkat, kövess minket Youtube-on, Facebookon és Instagramon is, ahol további hasznos információkkal jelentkezünk.